По пловдивските улици човек може да види всичко - от каруци, през самостоятелно пребиваващи коне, до рикши, АТВ-та, до селскостопанска техника, особено по време на абитуриентските балове.

Пасажер обаче успя да засрами всички зрелостници с ефектно пътуване в товарното отделение на бус. В късния следобед вчера белия автомобил бе засечен да се движи по един от централните булеварди под тепетата с отворена задна врата, от която виси крак, подава се и неговия притежател.

Вятър се вее в косите му, кракът аха-аха да докосне шосето... а човекът си бичи айляк. Започваме да разсъждаваме какво може да наложи такъв тип транспортиране и като че ли освен да изпълня функция на огледало за задно виждане - друго разумно обяснение не виждаме.

Айлякът „на задната седалка“ обаче е в толкова груби нарушения на Закона за движение по пътищата, че не знаем от кой член да почнем. За колани едва ли е нужно да отваряме дума, но нека да отбележим няколко интересни факта.

Забранено е превозването на пътници в туристически ремаркета, товарни ремаркета, самоходни шасита, трактори и други селскостопански машини, в каросерията на самосвали и в товарни кошове на мотоциклети.

В каросерията на товарен автомобил МОЖЕ да се превозват лица, които товарят, разтоварват, съпровождат, приемат или предават превозвания товар, като бъде осигурена тяхната безопасност. Броят им за всеки тон полезен товар е по един човек, но не повече от 8. 

При превозване на пътници шофьорът е длъжен преди потегляне и по време на движение да осигури всички условия за безопасното превозване на пътници. Да затваря вратите преди потеглянето и да не ги отваря по време на движение

На пътниците е забранено да застават в непосредствена близост до водача и да ограничават видимостта му, да стоят на стъпалата или на други опасни места, да отварят вратите по време на движение, да пречат на затварянето им и да се навеждат навън от превозното средство. 

В нашия случай имаме пълно съвпадение - до една всички разпоредби са нарушени. Наказани обаче едва ли ще има.