Социалните мрежи лишават хората от способността да оценяват критично информацията, което води до развитие на пропагандата и лъжливите сведения в интернет. За това разказа пред „РИА Новости“ директорът на изследователския център по медиапсихология в Калифорния доктор Памела Ратлъдж.

Освен това, общуването в Мрежата води до слабо развито умение за доброжелателно общуване и туширане на конфликтни ситуации. Във връзка с това за потребителите е важно да се учат да използват технологиите само за постигането на конкретни цели, а също така да контролират времето и поведението си.

Точно гореизброеното е най- опасното нещо на социалните мрежи, а не формиращата се зависимост, както е прието да се мисли. Освен това, експертът отбелязва, че привързаността към интернет е налична далеч не у всички, които твърдят, че я имат.

Най- често истинската зависимост се проявява, когато човекът има и други отклонения в психиката. Това могат да бъдат депресия, тревога, избягване на общуване с други хора, разкрива психологът. Подобни проблеми далеч не винаги са свързани с често използване на интернет, затова в тези случаи, хората не трябва да съкращават времето, което прекарват онлайн, а да се обръщат към специалисти.

Миналата година австралийски учени разкриха, че хората, пристрастени към Мрежата имат същите отклонения в психиката, като алкохолиците.

Превод и редакция: Trafficnews.bg