Днес все повече хора притежават лаптоп. Може да се каже, че тези машини доста са изместили настолния компютър, поради по-голямата си практичност. Дори и за любителите на различни игри, които се нуждаят от машина с доста по-големи възможности, геймърските лаптопи стават все по-предпочитани. Това е така поради редицата удобства, които той може да предложи. Към днешна дата, въпреки доста по-малките си размери, тези компютри могат да разполагат с голяма мощност и издръжливост на натоварване, което е много важно за gaming феновете.

Какви са най-важните характеристики за геймърския лаптоп

Тъй като тази машина има точно определено предназначение, а именно да работи с тежки програми и приложения, нека разгледаме по-подробно какво точно трябва да знаем преди да предприемем подобна покупка. От Ozone.bg ще ни споделят важна информация по темата, която ще е полезна за всеки:

1.Процесор – процесорът е един от ключовите компоненти както на настолния компютър, така и на лаптопа. Именно той е този, който до голяма степен е отговорен за изпълнението на всякакви задачи, с изключение на това, че в игрите и някои други функции, видео картата играе по-голяма роля. Ако планирате да играете взискателни съвременни игри, имате нужда от лаптоп с 6-8 продуктивни ядра. Имайте предвид, че 4 ядра в днешни дни не са достатъчни за голяма част от нуждите на геймърите. 

Друг важен момент, който следва да се спомене, е разделянето на мобилните процесори на продуктивни и енергийно ефективни. Продуктивните процесори с повишена граница на консумация на енергия и високи работни честоти дават повече процесорна мощност, отколкото моделите, направени да пестят енергия от батерията. Най-често моделите, от които се нуждаем, са обозначени от индекса H или HX. Процесорите с буквата U или Y трябва да се избягват – те принадлежат към класа на енергийно ефективните.

2.Видео карта – тя също е сред най-важните елементи на всеки геймърски лаптоп. За разлика от настолните модели, тук тази част няма как да се замени, затова е важно да вземете модел с възможно най-мощна такава. Това ви гарантира, че ще можете по-дълго да разчитате на машината си за новите игри, които излизат. Ако си купите скъп лаптоп с мобилен RTX 3070 или още по-мощна графична карта, обърнете внимание на нейната TDP (максимална топлинна мощност). RTX 3070 с TDP от 80 вата и RTX 3070 с TDP от 125 имат доста голяма разлика! Колкото по-високо е ТДП, толкова по-продуктивна е картата.

3.RAM памет – с RAM паметта, както в случая на настолните компютри, всичко е съвсем просто. Тя трябва да бъде най-малко 16 гигабайта и да притежаваа два модула за двуканален режим. Ако си купите лаптоп с 8 GB оперативна памет, не забравяйте да се уверите, че производителят е предоставил възможност за инсталиране на друг модул и увеличаване на общия обем до 16 GB. Осем гигабайта за новите игри през 2022 г. вече не са достатъчни. Желателно е да закупите модел с 16 или 32 гигабайта и задължително в двуканален режим.

4. Охлаждане – тъй като говорим за игрални модели, е важно да се знае, че те използват горещо желязо. Да се отстрани топлината от него, като се вземе предвид малкия размер на машината, не е лесна задача. Ето защо повечето видове в процеса на игра са доста шумни. Винаги проверявайте параметрите на охладителната система, защото при лаптопите за игра е недопустимо процесорът и видео картата да прегряват. Ако в мрежата виждате много съобщения за дроселиране на дадения модел (намаляване на работните честоти) на процесора и видеокартата, поддържани от екранни снимки и видеоклипове, по-добре е да изберете друг модел.

Други важни фактори

От магазин Озон съветват, освен характеристиките на изредените по-горе части, да вземете предвид и тези на екрана и неговата разделителна способност. Това също е от голямо значение за качеството на изживяването. Друга важна подробност е, че избраният модел трябва да е оборудван не с твърд диск като основно устройство за съхранение, а с SSD. 

Следвайки тези съвети, лесно ще изберете подходяща машина, която да ви върши работа максимално дълго време.