Забелязвали ли сте, че гласовите помощници и във филмите, и в живота говорят с женски гласове?

Siri от Apple, Alexa на Amazon, всички те, макар и ботове, са дами и това е ясно от гласовете им. Изследванията на създателите на Siri гласят, че хората и от двата пола по-добре възприемат съвети, давани с женски глас, затова и онлайн преводачите много рядко имат мъжки глас.

Тук на сцената се появява креативната агенция от Ню Йорк Virtue, която заедно с Copenhagen Pride и EqualAI създаде неутрален човешки глас.

По идея той се възприема неутрално – нито като женски, нито като мъжки. Чуйте дали им се е получило:

 

За създаването на гласа Q участниците в проекта са записали гласовете на петима доброволци, които не се идентифицират нито като жени или мъже. След което разработчиците са помолили 4600 души да оценят получения резултат. В крайна сметка е бил направен извода, че Q трябва да звучи в диапазон от 145 до 175 херца.

Създателите на проекта се надяват, че той може да изкорени предразсъдъците по полов признак. Гласът Q съответства по важни параметри със сегашните виртуални асистенти: той е топъл и авторитетен, което го прави жизнеспособен вариант за употреба в много случаи – от домашна техника, до градски транспорт.

Превод и редакция: Trafficnews.bg