YouTube блокира канала на телевизията на руската Дума – „Дума ТВ“, която излъчва на живо парламентарните заседания. Мярката предизвика бурни реакции от страна на руски официални представители, които заявиха, че най-популярната в света платформа за видеосподеляне може да бъде санкционирана за това си действие.

Платформата съобщи днес, че каналът на Думата е премахнат заради нарушаване на Условията за ползване.

„Съдейки по всичко, YouTube сам си подписа присъдата. Запазете съдържанието си и го прехвърлете на руски платформи. И побързайте“, заяви в чат приложението „Телеграм“ говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„В информационната война, разпалена от Запада срещу страната ни, американската IT компания се придържа към ярко изразена антируска позиция“, заяви „Роскомнадзор“.

Вячеслав Володин, председателят на Думата, заяви, че действията на YouTube са поредното доказателство за нарушаване на права и свободи от Вашингтон. „САЩ искат да получат монопол над разпространението на информация. Не можем да го допуснем“, каза Володин в „Телеграм“.

След като започна войната в Украйна на 24 февруари, Русия ограничи достъпа до „Туитър“ и водещите платформи на компанията „Мета“ – „Фейсбук“ и „Инстаграм“. Преди две години руските власти се опитаха да забранят „Телеграм“, който сега руските официални представители широко използват.