Независимо дали сме креативни или не чак толкова много, всички сме попадали в ситуация, в която трябва да опишем някаква идея, представена под формата на изображение.

Било то идеалната рокля или пък подредба на видео игри, или просто кактус с мексиканска шапка в средата на пустинята - въображението може да играе тази игра до безкрай. И сега си представете, че служителите, отговарящи за AI на Google могат да я играят, защото след години усилен труд, те вече могат да “зададат” критериите и изкуственият интелект да “създаде” за тях идеалното изображение.  

До този момент, лидер в генерирането на изображение от текст беше DALL-E - програма, създадена от AI lab OpenA към Google. Но технологичният гигант вдигна летвата и представи Imagen. Най общо казано, на програмата се подава текст, който тя превръща в изображение.

Примерите са доста фантастични и трябва да признаем - дори прекалено идеални, предава Hicomm.

Разбира се, не трябва да се премълчава факта, че по всяка вероятност за демонстрацията са избрани най-добрите резултати и всъщност напредъкът да не е чак толкова усъвършенстван. Но може и да е.. Всъщност няма начин да преценим сами, понеже Google не смята да направи Imagen достъпен за обществеността. И причината е повече от предвидима: потенциалните обезпокоителни приложения като например фалшиви новини, измами или тормоз.