Виртуален недвижим имот в онлайн света "Decentraland" беше продаден за криптовалута на стойност рекордните 2,4 млн. долара, съобщи купувачът криптоинвеститор Tokens.com и Decentraland, цитирани от Ройтерс.

Decentraland е виртуален свят, известна още като метавселена, базирана на Ethereum, където можете да играете, изследвате и взаимодействате с други потребители във всички дейности. Потребителите могат да купуват земя, да посещават сгради, да строят свои, да се разхождат и да се срещат с хора като аватари. 

Подобни видове среда стават популярни тази година, тъй като пандемията принуди хората да прекарват повече време онлайн.

Интересът нарасна миналия месец, когато Facebook промени името си на Meta, отразяващо вниманието ѝ към развиване на продукти от виртуалната реалност за метавселената.

Decentraland е специфичен вид метавселена, която използва блокчейн. Там земя и други неща се продават във формата на незаменяеми токени (NFT), които са вид криптоактив.

Криптоентусиасти купуват земя там като спекулативна инвестиция, използвайки криптовалутата на Decentraland MANA.

Филиалът на Tokens.com Metaverse Group е купил имота в понеделник за 618 хил. MANA, които към онзи момент са се равнявали на 2 428 740 долара, съобщи говорител на Decentraland. Новината беше потвърдена и в комюнике на Tokens.com.

Ройтерс е видял вписването на покупката на терена на пазара на незаменяеми токени OpenSea.

Decentraland съобщи, че това е най-скъпата покупка на терен за виртуален имот в платформата.

Теренът се намира на Fashion Street от картата на Decentraland и Tokens.com съобщи, че ще бъде използван за дигитални модни събития и продажба на виртуални дрехи за аватари.

Той се състои от 116 по-малки парцела, всеки от които е с площ от малко под 5 кв. м, с което виртуалният размер на терена достига 656 кв. м.

Андрю Кигел, главен изпълнителен директор на Tokens.com, заяви, че активите ще допълнят вече притежаваните имоти от Metaverse Group.

През юни парче виртуален терен в Decentraland беше продадено за 1 295 000 MANA, равняващи се на 913 228 долара към онзи момент. Купувачите създадоха виртуален търговски център за продажба на дигитални дрехи, но оттогава Ройтерс е посетил няколко пъти обекта и не е видял купувачи там.

MANA е силно волатилна криптовалута. Тя поскъпна с около 400% този месец, като цената ѝ нарасна след смяната на името на Facebook, сочат данни на Coinbase.