Google отдавна приема заявки за премахване на част от личната информация от резултатите от търсенето, но сега тази опция трябва да бъде значително по-полезна. Интернет гигантът разшири правилата, за да ви позволи да поискате премахване на информация за контакт като телефонни номера, имейл адреси и физически адреси. Можете също така да накарате Google да премахне идентификационните данни за логване, ако те изскачат в заявки.

Предишната позиция на компанията ограничаваше заявките до специални случаи, като кампании за доксинг, както и очевидни цели за измами с данни за банкови и кредитни карти. Google все още ще преглежда заявките, за да се увери, че са честни – компанията няма да изтрие препратки, които са въпрос на публична видимост например. Един политик не може просто да поиска да му бъде премахнат служебният телефонен номер.

Разширяването следва други скорошни усилия за ограничаване на разпространението на чувствителна информация. От миналата година потребителите на Google под 18 години могат да поискат премахването на снимките им от търсенето на изображения. Въпреки че разширената политика не гарантира, че ще защити поверителността ви, тя може да попречи на мошеници, онлайн хулигани и преследвачи, които разчитат на бързо търсене в Google, за да достигнат жертвите си.

Източник: hicomm.bg