Водачите на автомобили в щата Аризона вече могат да показват електронни шофьорски книжки на пътните полицаи, когато им бъдат поискани документите за правоспособност. За момента новата възможност е достъпна само за собствениците на iPhone и не може да се използва за други смартфони. 

Шофьорската книжка в електронен вид е част от Apple Wallet и случаят е първият, когато щат в САЩ поддържа цифрови версии на този тип идентификация в приложението, съобщи CNN. Очакваше се функцията да бъде налична още в края на миналата година, предвид това че беше анонсирана по-рано през 2021 година, но това така и не се случи.

Проверката на електронните шофьорски книжки е възможна на избрани контролно-пропускателни пунктове на администрацията за сигурност на транспорта в международното летище Phoenix Sky Harbor. Все пак водачите с електронни шофьорски книжки се нуждаят от физическите си документи за самоличност, ако искат да летят със самолет извън границите на щата.

Модерното удобство засега действа само в Аризона. Скоро функцията може да е достъпна и в Колорадо, Хавай, Мисисипи, Охайо и Пуерто Рико.

За да гарантира, че личната карта е истинска, потребителят трябва да си направи автопортретна снимка, да сканира и качи снимка на шофьорската си книжка или легална лична карта. След като използва функцията за лицево разпознаване, системата задейства „сигурно предоставяне” на документите към държавната администрация за съответната проверка.

Когато електронните шофьорски книжки бъдат активирани и одобрени, потребителите могат да ги използват. Системата работи подобно на начина, по който хората използват е-портфейла, за да правят покупки.