Компютърен модел на цунамито, предизвикано от метеорита, паднал край Мексиканския залив преди 65 милиона години, е направен в САЩ. Резултатите от симулацията са обявени на годишната среща на членовете на Американския геофизичен съюз, информира "Лайв сайънс", цитиран от sinoptik.bg.

Падането на метеорита е една от хипотезите за смъртта на динозаврите в края на кредата. Метеоритът с диаметър 14 км е последван от цунами с километрични вълни по цялата планета, изхвърляне на горещи скали и огромно количество прахови частици в атмосферата.

За целите на изследването са създадени два компютърни модела – първият показва ситуацията 10 минути след падането на метеорита, когато той се е врязал в земната повърхност на дълбочина около 1,5 км. Вторият модел показва как се е разпространило цунамито – в Мексиканския залив скоростта му е била 143 км/ч при височина на вълната 1,5 км. В северната част на Атлантическия океан и в южната част на Тихия океан височината на вълната е 14 м, а в северния Пасифик – около 4 м.

В наши дни най-високото цунами е измерено през 1958 година в Аляска  – 30.5 м. Предстои резултатите от изследването на екипа геофизици от университета в Мичиган да бъде публикувано.