Според някои учени електромобилите не намаляват същински щети върху природата, тъй като често използват електричество, произведено от стари, мръсни електроцентрали. Колата Sion обаче е едно възможно решение на проблема. Творение на германския стартъп Sono Motors, Sion е покрито със слънчеви панели. Според компанията в ясен ден може да генерира достатъчно енергия за 30 км пробег, пише clubz.bg.

Това може да не изглежда много, но за градска кола, с която отиваш до работа и обратно може да е напълно достатъчно. Разбира се Sion може да се зарежда и в електрическата мрежа и има обсег 250 км с пълна батерия.

Колата в момента влиза във финални тестове, 7000 души вече са направили предварителна поръчка. Тя е малка (4 на 2 на 1,6 м), лека и с приличната мощност от 109 конски сили, максимална скорост до 140 км/ч и ускорение от 0 до 100 км/ч за 9 секунди, така че не очаквайте да я видите на рали. Но за чиста градска кола може да е ваша от средата на следващата година със стартова цена 16 000 евро. При лека употреба карането й може да не ви струва и стотинка.