SpaceX са получили разрешение от Федералните регулатори да стартират втори тестов полет на Starship – най-мощната ракета, създавана някога. Припомняме, че през април първият опит завърши с експлозия.

Федералната авиационна администрация, която издава разрешения за изстрелвания на комерсиални ракети, заяви в сряда, че SpaceX има разрешение да започне мисията, след като агенцията установи, че „отговаря на всички изисквания за безопасност, опазване на околната среда, политика и финансова отговорност“.

На сайта на SpaceX пише, че компанията се е насочила към двучасов прозорец за изстрелване в петък, 17 ноември, който започва в 8 сутринта ET (3 часа следобед българско време).

Резервните възможности за изстрелване са сутринта на 18, 19 и 20 ноември.

Плановете на SpaceX са чрез Starship и неговaта ракета Super Heavy да бъдат изпратени хора на Марс, както и да се подпомогне НАСА да върне хората на Луната за първи път от повече от 50 години. Starship ще се използва в мисията Artemis III, планирана за 2025 г. В случай, че и вторият тестов полет отново е неуспешен, това може да забави НАСА в изследването на Луната.

Първият тестов полет на Starship и Super Heavy през април продължи само няколко минути, когато започна неконтролируемо въртене на апаратите. SpaceX започна режим на самоунищожение и взрив над Мексиканския залив.

Оттогава досега SpaceX реконстуира изцяло стартовата площадка и започна надграждане на ракетната система в базата на компанията Starbase в Бока Чика, Тексас. Стартовата площадка беше унищожена от силата на експлозията на двигателите на Super Heavy, които се запалиха, изпращайки отломки в заобикалящата крайбрежна зона.

Разследване на безопасността от показва, че са необходими 63 коригиращи действия, които SpaceX трябва да предприеме преди следващ опит за изстрелване.

Ако тестовата мисия отново се провали, целта на НАСА да върне хората на Луната може да се забави, тъй като космическата агенция се състезава с други държави - включително Китай - за изграждането на постоянно лунно селище. Космическата агенция вече предупреди, че Starship може да не е готов навреме за опит за кацане на Луната през 2025 г.

Дори и да успее, SpaceX има множество технологични препятствия, които трябва да преодолее. Трябва да се демонстрира, че ракетата може безопасно да достави сателит или друг полезен товар до орбитата на Земята, както и да се скачва с резервоар за зареждане с гориво, за да презареди, докато е в орбита - ход, който ще бъде от съществено значение за отвеждането на апарата до Луната.