От 2027 г. нататък производителите на смартфони трябва да предлагат на пазара устройства, чиито батерии да се сменят лесно от самите потребители. Това изисква нова директива, предложена от Еврокомисията през ноември 2022 г. и одобрена с голямо мнозинство от Европарламента в средата на юни т.г. Целта е опазването на околната среда от прекомерен електронен боклук и улесняването на крайните клиенти. 

Ще е необходимо ли заради новите правила производителите радикално да променят дизайна на сегашните елегантни смартфони и да се върнат към моделите от миналото?

Според ЕС сега батериите на повечето смартфони се сменят толкова трудно и услугата е толкова скъпа, че повечето хора предпочитат при повреда да си купят ново устройство. Това е причина милиони телефони да отиват в депата за отпадъци. Статистиката е красноречива – всяка година на боклука се изхвърлят 150 млн. смартфона. Връщането на преносимите и лесно сменящи се батерии в тях би намалило този потоп от замърсяващи околната среда отпадъци, убедени са в ЕС.

“За първи път имаме законодателство в областта на кръговата икономика, което покрива целия жизнен цикъл на продукта – този подход е добър както за околната среда, така и за икономиката - казва докладчикът по темата в ЕП, евродепутатът от Италия Акиле Вариати. – Споразумяхме се за мерки, които ще облагодетелстват потребителите: батериите ще функционират добре, ще са по-сигурни и лесни за смяна.” Новото законодателство всъщност засяга и батериите на таблетите,  фотоапаратите и много други цифрови продукти, дори самобръсначките и четките за зъби.

Веднага след гласуването на директивата много медии написаха, че това означава връщане на преносимите батерии, които в миналото можеше да бъдат вадени и заменяни без проблем благодарение на подвижния заден капак на телефоните.

Те дори неизбежно трябваше да се извадят, за да се постави SIM картата, чието “гнездо” се намираше отдолу. Впоследствие бе уточнено, че приетите правила не изискват обезателно завръщането на ретро моделите. Идеята е да се превърне в стандарт концепцията за електронни устройства, които се поправят лесно, без да се прибягва до услугите на производителя или на лицензирани сервизи. Точното определение за преносима или сменяема батерия в текста, приет от ЕП, я описва като “батерия, която може да бъде извадена чрез инструменти, които са на разположение в търговската мрежа и без необходимостта да се използват специализирани инструменти, освен ако те не са предоставени безплатно, или ексклузивни инструменти, термична енергия и разтворители, за да бъде демонтирана”. Колкото до достъпните в търговската мрежа пособия за разглобяване и сглобяване, ЕС изисква те да бъдат “на разположение на всички потребители, без да е необходимо те да предоставят някакво доказателство за собственост, да може да бъдат ползвани без рестрикции, освен рестрикции, свързани със здравето и сигурността”. Всичко това подсказва, че потребителите, които искат да поправят телефона си и да удължат живота му, все пак ще трябва да притежават някои технически умения.

Според сайта “АрсТекника” терминът “лесно отстраними” по отношение на батериите не е много ясен и по него дискусиите не са прекратени. Освен това имало и някои пропуски в законодателството. Например от производителите ще се изисква да осигуряват части за смартфоните 5 г. след продажбата на последния модел “на разумни и недискриминационни цени”, но уточнения какво се има предвид под “разумни”, няма. 

Само ден след гласуването в ЕП за възможността за лесната смяна на батериите на смартфоните ЕК направи поредно предложение, с което потребителите да бъдат улеснени в получаването на информация и правенето на устойчив избор при покупката на смартфони и таблети. Според тази нова регулация, засягаща етикетите на устройствата, те ще трябва да съдържат информация за тяхната енергийна ефективност, продължителност на живота на батериите, защита от прах и вода и устойчивост на инцидентно падане. Новите продукти ще използват добре познатата вече в ЕС скала от А до G.

Батериите трябва да издържат на поне 800 цикъла на зареждане и разреждане, като същевременно запазват поне 80% от първоначалния си капацитет. Производителите ще са задължени да предоставят критични резервни части на сервизите в рамките на 5-10 работни дни и до 7 г. след края на продажбите на продуктовия модел на пазара на ЕС. Това поредно предложение ще бъде предоставено за двумесечно обсъждане в ЕП и в Съвета на ЕС, преди да бъде гласувано, ако няма възражения.

Колкото до директивата, която вече бе одобрена на 14 юни, тя не засяга единствено смартфоните и другите преносими устройства. На практика с нея се определят нови правила за проектирането, производството и управлението на отпадъците на всички видове батерии, които се предлагат в ЕС. Предвижда се например всички електрически превозни средства и акумулаторни индустриални батерии над 2kWh да имат задължителна декларация за въглероден отпечатък, етикет и цифров паспорт.

ЕП прие и нови цели за събиране на отпадъци и оползотворяване на материали от стари батерии. До 2031 г. 95% от материалите от старите преносими батерии да бъдат рециклирани, гласят новите изисквания. Минималните нива от редки метали, които ще бъдат извлечени от тях, трябва да са – 50% литий до 2027 г. и 80% до 2031 г., кобалт, мед, олово и никел – 90% до 2027 г. и 95% до 2031 г. 

“Нашата обща цел е да изградим по-мощна рециклираща промишленост в ЕС, особено за оползотворяването на лития”, посочва докладчикът Акиле Вариати.

От своя страна потребителите ще трябва да се научат правилно да изхвърлят използваните батерии на точно определени места. Предстои Европейският съвет окончателно да одобри текста.

Миналата година евродепутатите гласуваха, пак с голямо мнозинство, въвеждането на общо зарядно за всички мобилни телефони, отново с цел да бъдат улеснени потребителите и да бъдат намалени електронните отпадъци. Така ЕС реши да превърне USB тип-С в единен стандарт за зареждане на устройства до края на 2024 г. Законодателният текст обхваща зарядните за мобилни телефони, таблети, цифрови камери, аудиослушалки и микрофони, конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатурите, мишките и слушалките.