Супер модерен вибратор се забърка в шумен скандал преди да успее да зарадва дамите. Това стана по време на традиционното най-голямо световно изложение за потребителска електроника CES (Consumer Electronics Show ) в Лас Вегас. Там за пръв са показвани от видеомагнитофоните до първите компактдискове и DVD.

Вибраторът Ose е изработен от стартъпа Lora DiCarlo преди година и половина. Представен е като бъдещия "най-добър приятел" на много жени и очаква одобрение на няколко технологични патента. Ose първо беше отличен с награда за иновации, a след това тя му беше отнета. На стартъпа, който стои зад създаването му, беше забранено да представи своя продукт на CES , от чиито организатори първоначално е връчена наградата.

Цялата драма започва, когато вибраторът попада сред отличените със CES Innovation Award – награда, която ежегодно се дава на най-иновативните продукти и е значимо признание за дадена "джаджа". От Асоциацията за потребителски технологии (CTA), които са организатори на CES, впоследствие променят решението си и отнемат вече присъдената награда, с което си навличат гнева на създателите на вибратора. Обяснението е, че Ose "не се квалифицира за никоя от съществуващите продуктови категории" и стартъпът "не е трябвало да приема наградата за иновации".

Оказва се, че CES няма категория за секс-играчки, а организаторите се оправдават, че са обяснили ситуацията на Lora DiCarlo още преди два месеца и са се извинили за "своята грешка". Именно като грешка те определят включването на вибратора сред носителите на наградата. Според тях те имат право да изключат всеки продукт, който може да се сметне за "аморален" или "неприличен".

От Lora DiCarlo обаче не приемат добре дисквалификацията. В нея виждат сексуална дискриминация и намек, че в продуктите за сексуално здраве за жени има нещо порочно и неморално. Обясняват, че Ose е създаден в колаборация с лабораторията по роботика към Орегонския щатски университет и съдържа в себе си "осем патента, чакащи одобрение". Те са в областта на роботиката и биомимикрията - наука, която изследва прехвърлянето на биологични процеси от естествения към изкуствения свят. Т.е. продуктът за женско удоволствие, откъдето и да го погледнеш, е технологичен и иновативен такъв. Дори получава внимание в технологични медии като Endgadget и Wired, пише lenta.ru.

"Ние правим нещо, което не е правено до момента", казва изпълнителният директор на стартъпа Лора Хадък, която определя продукта на Lora DiCarlo като "Свещен граал на оргазмите". От своя страна Лола Варс - технически директор в стартъпа - не разкрива много от тайните зад Ose. Обяснява, че устройството използва микророботика, въздушно течение, потупващи и подобни на знака за "ела тук" движения вместо обикновени вибрации. Идеята зад вибратора е да бъде първото "hands-free" устройство, което да помага за достигане на смесен оргазъм.

След протестите на стартъпа в защита на техния продукт, организаторите на CES им изпращат допълнително обяснение, според което вибраторът "всъщност е неподходящ" за категорията за роботи и дронове.

Хадък обаче припомня пред The Guardian, че в миналото на CES са били награждавани виртуални симулатори за порнография и надуваеми кукли. Според нея това показва, че има различно отношение към мъжката и женската сексуалност.

Тя защитава продукта на компанията си като обяснява, че човек никога не знае как може да бъде използвана дадена технология. Според нея бъдещето на здравеопазването може да се крие "в патент от секс-играчка", но по думите й заради решението на CTA и CES "да държат жените и секс-технологиите настрана" никога няма да разберем дали това е така.

Добрата новина за стартъпа е, че въпреки изхвърлянето си от CES вибраторът Ose ще има своя дебют на пазара в края на лятото или началото на есента на 2019-а. Макар и без награда за иновации, "Свещеният граал на оргазмите" вероятно ще намери нови приятели, убедени са в webcafe.bg. Засега не е ясно кога чудото на вибраторите ще се появи на родния пазар.

Иначе сред хитовете на изложението в Лас Вегас станаха новите телевизори BRAVIA® MASTER на гиганта Sony. Серията включва моделите ZG9 8K HDR Full Array LED телевизори (98”/85”), които разполагат с последно поколение процесор за обработка на изображенията X1™ Ultimate, оборудван с 8K алгоритъм за ултра резолюция и специална база данни, които позволяват 8K X-Reality™ PRO да конвертира всякакво съдържание в близко до реално 8K качество.

Освен това системата Acoustic Multi-Audio™ разполага с четири високоговорителя, разположени над и под екрана, с помощта на които зрителите би следвало да чуват звука, сякаш идва от екрана, а не от мястото, където са разположени колони.