Австралийски лекар създаде първата машина за безболезнена смърт, съобщават медиите на Петия континент. Устройството е капсула, която работи с течен азот. То може да приспи човек завинаги за секунди.

Д-р Филип Нитшке е заклет поддръжник на евтаназията. Работи заедно с инженер от Холандия, който се казва Александър Баник. Самото устройство се произвежда с 3D принтер. Състои се от резервоари с течен азот и капсула за заспиване.

В капсулата се поставя смъртоносно болния пациент и се въвежда четирицифрен код. Вътре започва да навлиза азот, той заспива и смъртта настъпва след няколко минути.

"Процесът е безболезнен и е само 5 минути. Машината може да се направи с 3D принтер, а течният азот се пордава свободно. След смъртта на пациента, по негово желание може да бъде погребан със самата капсула", обяснава д-р Нитшке.

Изобретателят подчертава, че вътре в капсулата има паник бутон. Той спира целия процес, в случай, че човекът, който се евтаназира, премисли решението си. Тогава в капсулата влиза кислород вместо азот.