Съветът на ООН по правата на човека прие днес резолюция, призоваваща международната общност да предприеме защитни и надзорни мерки по отношение на изкуствения интелект, предаде Франс прес.

Резолюцията, подкрепена от Южна Корея, Австрия, Бразилия, Дания, Мароко и Сингапур, беше приета с консенсус.

Китай и Индия обаче посочиха, че са се разграничили от консенсуса, но не гласуваха против, обичайна практика, когато страните не са доволни от резолюция, но не искат да я провалят.

Пекин твърди, че текстът съдържа "противоречиви" елементи, без да привежда аргументи за това.

Резолюцията призовава за насърчаване на „прозрачността“ на системите за изкуствен интелект и за гарантиране, че данните, предназначени за тази технология, „се събират, използват, споделят, архивират и изтриват“ по начини, съвместими с човешките права.

Съветът на ООН по правата на човека е разглеждал новите технологии като цяло и преди, но това е първият път, когато обръща внимание на развитието на изкуствения интелект.

Тази резолюция подчертава значението на „гарантирането, насърчаването и защитата на човешките права през целия жизнен цикъл на системите с изкуствен интелект“, каза южнокорейският постоянен представител Юн Сьон-деок, докато американската му колега Мишел Тейлър смята, че резолюцията е „крачка напред“ за Съвета.

Въпреки че могат да спасяват човешки живот, като позволяват квантов скок в медицинската диагностика, технологиите за изкуствен интелект се използват също от авторитарни режими за упражняване на масово наблюдение на гражданите, посочва АФП, цитирана от БТА.