Седемгодишният Джошуа Мартинанджели е твърде болен, за да ходи на училище. Но ученикът в берлинско училище все пак може да контактува с учителя и съучениците си чрез робот аватар, който седи на неговото място в класната стая и изпраща мигащ сигнал, когато иска да каже нещо, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Децата говорят с него, смеят се с него и понякога дори си бърборят заедно по време на урока. Джоши може да прави това и то доста добре", каза в интервю за агенцията Уте Винтерберг, директор на основното училище "Пустеблюме" в германската столица.

Джошуа не може да посещава клас, защото има тежко белодробно заболяване, заради което в гърлото му е поставена тръбичка, каза майка му Симоне Мартинанджели. Проектът е частна инициатива, финансирана от местния съвет на берлинския район Марцан-Хелерсдорф.

"Ние сме единственият район в Берлин, който е купил четири аватара за училищата си. Причината за това беше COVID-19, но мисля, че това ще е бъдещето след пандемията", каза съветникът по образователните въпроси Торстен Кюне.

"Случва се от време на време по различни причини едно дете да не може да присъства в класната стая. Тогава аватарът може да му даде шанс да остане част от училищната общност", каза Кюне. Той допълни, че вече е повдигнал въпроса за проекта в политическите дискусии на държавно ниво.

"Харесва ми и по двата начина, защото харесвам аватара му", отговори ученичката Ноа Кюснер на въпроса дали очаква с нетърпение да види Джошуа отново. "Щеше да е по-добре, ако можеше Джоши наистина да идва на училище", каза друг негов съученик на име Беритан Асланоглу.