Национална служба за безопасност на движението по пътищата на САЩ съобщи, че започва предварително разследване на около 120 000 електромобила "Модел Уай" (Model Y), произведени от американската компания "Тесла" (Tesla) през настоящата година, след като два инцидента, свързани с моделите, са довели до откачване на волана по време на шофиране, предаде Асошиейтед прес.

Регулаторът, отговарящ за автомобилната безопасност, заяви, че и двете превозни средства са били с малък пробег, когато са се случили инцидентите и са доставени на собствениците без задържащия болт, който прикрепя кормилната пета към кормилната колона. Агенцията започва предварително разследване за оценка на "обхвата, честотата и производствените процеси, свързани с това състояние".

Според правителствената агенция и в двата инцидента автомобилите са били доставени на клиенти с липсващ болт, който би трябвало да придържа волана към кормилната уредба.

Разследващите проверяват колко често възниква посоченият проблем, колко превозни средства са били засегнати от него, както и производствените процеси в заводите на "Тесла".

"Модел Уай" е най-продаваният модел на американският производител на електромобили.