Престъпниците са изпрали 8,6 милиарда долара чрез криптовалути през 2021 г., което е с 30% повече спрямо предходната година, се казва в доклад на компанията за блокчейн данни Chainalysis. Анализът твърди, че органите на реда могат да нанесат „огромен удар”, като се насочат към ключови услуги, използвани за изпиране на пари чрез криптовалутни механизми.

Chainalysis проследява портфейли за криптовалути, контролирани от престъпници като рансъмуер нападатели, създатели на злонамерен софтуер, измамници, трафиканти на хора, оператори на пазара на тъмни мрежи и терористични групи. Следвайки потоците на криптовалути от адреси, свързани с престъпна дейност, Chainalysis е успяла да изчисли „изпраната” сума.

Ограничен брой услуги

В повечето случаи прането се извършва чрез ограничен брой услуги – например определени борси за криптопари, предпочитани от престъпници, разказва BBC. Затварянето на тези борси, според анализаторите, може да има голямо влияние.

„Докато криптовалута на стойност милиарди долари се движи между незаконни адреси всяка година, по-голямата част от нея в крайна сметка се озовава в изненадващо малка група услуги, много от които изглеждат специално създадени за пране на пари”, пише в доклада.

„Правоприлагащите органи могат да нанесат огромен удар срещу престъпността, базирана на криптовалути, и значително да възпрепятстват способността на престъпниците да имат достъп до своите цифрови активи, като блокират въпросните услуги”, смятат анализаторите.

Според доклад на Европол, публикуван в сряда, престъпните мрежи, специализирани в широкомащабно пране на пари, „са възприели криптовалутите и предлагат услугите си на други престъпници”.

Специалистите уточняват, че голяма част от прането на пари чрез криптовалути е свързано с нелегални дейности като търговия с наркотици. Киберизнудванията или т.нар. рансъмъуер също използват криптовалутите като механизъм за осребряване на печалбите.

В голямата си част правоприлагащите органи са наясно със случващото се и търсят начини за конфискация на криптовалутите и разкриване на престъпните групи. Напредват и предложенията за законодателни промени, за да се подпомогнат усилията за прекратяване на използването на криптовалути за незаконни финансови практики.

От Европол казват, че тенденцията се засилва: „Използването на криптовалути в схеми за пране на пари се увеличава и много престъпни мрежи разчитаха на криптовалутите като средство за плащане по време на пандемията Covid-19”.

Офлайн престъпления, онлайн плащания

Данните на Chainalysis обхващат предимно престъпления като рансъмуер атаки, при които на престъпниците се плаща в криптовалута. Но специалистите забелязват тенденция офлайн престъпления да се прикриват чрез плащания в криптовалути, най-вече пари от наркотици.

Пример за това е престъпна група, доставяща наркотици в Северна Англия, която разпространява дрогата чрез улични дилъри. Куриери събират парите от дилърите и ги доставят на брокер, който пък урежда преобразуването им в биткойн и след това ги изпраща на адрес, посочен от престъпната група, като взема такса от 4%.

Въз основа на това в доклада се предполага, че „прането, базирано на биткойн, може би ще става все по-привлекателно за традиционните престъпници”.

Смяна на тактиката

Chainalysis отбелязва и тенденция на промяна на поведението на престъпниците. Така наречените протоколи за „децентрализирано финансиране” (DeFi) са станали по-важни за престъпниците, които се опитват да прикрият пари в брой – получавайки 17% от всички средства, изпратени от незаконни портфейли през 2021 г., спрямо 2% през предходната година. Много от тези DeFi протоколи позволяват бърза размяна между различни видове криптовалута, което е привлекателно при пране на пари.

В отговор на доклада специалисти коментираха, че организираната престъпност традиционно възприема новите технологии доста бързо – по-бързо в сравнение с масовия потребител. Според някои, „криптовалутите са възприети сред престъпниците преди десетилетие”. Органите на реда, следователите и законодателите традиционно играят догонваща роля.

Източник: technews.bg