Полет от Лондон до Ню Йорк ще бъде използван днес за тест на устойчиво авиационно гориво. Трансатлантическият полет ще бъде зареден с по-екологичното устойчиво авиационно гориво.

Ще бъде използван Боинг 787 „Дриймлайнър“, който ще излети от лондонското летище „Хийтроу“ и ще кацне на „Джей Еф Кенеди“. Самолетът е на британската авиокомпания „Върджин Aтлантик“, собственост на Ричард Брансън. Самият Брансън ще бъде на борда, придружаван от главният изпълнителен директор на компанията Шай Вайс и британският транспортен министър Марк Харпър. Не е предвидено на борда да има други пътници, които са купили самолетни билети.

През декември 2022 г. британското правителство отпусна 1 милион британски лири на „Върджин Aтлантик“, за да демонстрира ефективността на устойчивото гориво. В световен мащаб то е едва около 0,1% от използваното авиационно гориво. Смята се, че при неговото използване може да бъдат намалени с до 80 на сто вредните емисии от въглероден диоксид в сравнение с конвенционалното самолетно гориво - керосин.

Устойчивото авиационно гориво се произвежда от селскостопански отпадъци и олио, използвано за готвене. Така при производството му се използват около 70 на сто по-малко въглерод. Това гориво, обаче, може да се използва в самолетни реактивни двигатели, които не са модифицирани, само ако е смесено 1:1 с керосин.