Първата руска кола Sol, която се захранва от слънчеви панели, ще бъде тествана на пистата в Сочи на 20 юни. Тестването на автомобила ще бъде извършено от група пилоти на Polytech Solar Team. Колата със слънчева енергия може да развива скорост до 120 км/ч. Разработена е предимно за спортни състезания, пише clubz.bg.

Корпусът на соларния автомобил, както и някои елементи от ходовата част са изработени от въглеродни влакна. Този материал все още се използва предимно в производството на въздухоплавателни средства и на военно оборудване. На покрива на автомобила са инсталирани слънчеви панели с обща площ от 4 кв. метра. За безопасността на водача е монтирана стоманена рама.

През април първият руски автомобил на слънчева енергия бе показан на президента Владимир Путин. След това Путин посети Политехническия университет в Санкт Петербург, който се занимаваше с разработката на проекта. Според инженерите автомобилът се зарежда по време на движение.

Междувременно полицията в Москва получи 30 електрически мотоциклета "Иж Пулсар" и 4 електрически автомобила "Овум" за патрулиране в руската столица. Оборудването е произведено по поръчка на московския департамент по транспорта на концерна "Калашников".