Марсоход от ново поколение създава Американската космическа агенция НАСА. По план апаратът Mars 2020 ще потегли към Червената планета през лятото на 2020 г. и ще кацне на нея през февруари 2021 г. Новият роувър стъпва на доказаната платформа Curiosity, с подобрено бордово оборудване и широк набор от научни инструменти. В частност, марсоходът ще бъде оборудван с манипулатор със специална бормашина и система за вземане на проби, множество спектрометри, комплекс от сензори и др., пише technews.bg.

Множество бордови камери на космическия апарат ще се използват за заснемане на панорамни изображения, откриване на препятствия, изследване на окръжаващата среда и т.н., уточняват от НАСА. В момента Mars 2020 е на етап ALTO (асемблиране, тестване и подготовка за стартиране на операции) в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния. Работи се по електрическото интегриране на летателното оборудване с платформата за кацане.

В следващата година и половина специалистите на НАСА постепенно ще окомплектоват марсохода с различни подсистеми, вкл. космическо електронно оборудоване, телекомуникационни средства, различни механизми, захранващи елементи, навигационни уреди и др.

Mars 2020 ще се отправи към Червената планета през лятото на 2020 г. и се очаква да кацне на нея през февруари 2021 г., уточнява НАСА. Апаратът ще изследва достъпността и пригодността на местните ресурси, вкл. кислород, за използване в предстоящите по-късно пилотируеми мисии на Марс.