В популярното приложение за видеоразговори на Apple - FaceTime, има бъг, който ви позволява да подслушвате iPhonе-а на някой друг, дори и той или тя да не е отговорил на вашето обаждане.

Потребителят на Twitter Бенджи Моб информира за този бъг,  а новината бе отразена от изданието 9to5Mac. Сега от CNBC са го изпробвали и се оказва, че това е истински бъг.

Ето какво пише репортерът Тод Хейзълтън: Опитах да направя видео обаждане на моя редактор от моя iPhone през приложението на Apple. След това, преди той да вдигне, използвах менюто с опции, за да добавя някой друг към разговора и добавих себе си. Изведнъж, вече можех да чувам моя редактор, въпреки че той така и не вдигна. Той продължи да води разговор, докато неговият телефон само му предлагаше опцията да отговори на обаждането. Нямаше индикация, че обаждането вече е било прието, пише Profit.bg.

От The Verge пък информират, че са попаднали на случаи, в които, ако човекът, на когото се обаждате, се опита да сложи край, като натисне бутона за включване и изключване на телефона, това изпраща видео, но не и аудио.

Това означава, че човекът, който звъни, може да види видео с вас или обстановката около вас все едно сте отговорили на позвъняването. Хейзълтън също е изпробвал и този пропуск.

Бъгът с подслушването изглежда разчита на опцията за групов разговор във FaceTime, тъй като на практика се опитвате да добавите друг човек към разговора. Тази функция бе пусната през миналата година.

Тук очевидно има сериозни поводи за притеснение. На теория бихте могли да се обади на всеки човек с FaceTime и използвайки стъпките по-горе, да подслушвате неговите разговори.

От Apple обявиха, че бъгът ще бъде отстранен тази седмица. "Наясно сме с този въпрос и сме намерили решение, което ще бъде предоставено в суфтуерен ъпдейт по-късно през седмицата," е заявил говорител на компанията пред CNBC.

Междувременно, най-доброто решение засега е просто да изключите FaceTime.