Глобалните кризи, на които станахме свидетели през последните няколко години, повлияха на пазара на суперяхти. Индустрията обаче показва завидно възстановяване. През 2022 г. клиентите са поръчали почти ¼ повече луксозните плавателни съдове, отколкото през 2021 г., като най-популярни са яхтите с дължина над 45. За благоденствието на пазара на суперяхти може да съдите по изложението Monaco Yacht Show и факта, че там бяха показани плавателни съдове на обща стойност 4 млрд. долара, пише Well.

Според анализа на Global Order Book 2022 на Boat International през 2022 г. е започнало строителството или са приети поръчки за създаването на 1024 яхти. Те са с около 24% повече спрямо година по-рано.

Най-желаните модели са с дължина над 45 метра. Тази година в тази категория има ръст на заявките с 10,5% спрямо 2021 г., предава profit.bg. 

Откъде идва популярността на суперяхтите?

Според Йохан Пизардини от CNN Travel, който отразява изложението в Монако, хората вече не искат да чакат. Те осъзнават колко са несигурни времената и искат да се наслаждават на живота си. Мислят си: "Ние няма да чакаме 10 години" и след това сякаш от нищото купуват 60-метрова яхта.

 

Изложението за яхти в Монако е едно от най-големите събития в индустрията за луксозни яхти в света. Всяка година пристанището Херкулес в Монако събира няколко десетки хиляди души, които споделят обща страст по впечатляващите частни плавателни съдове.

По време на тазгодишното издание посетителите бяха над 30 хиляди, а в яхтеното пристанище в Монако имаше 118 суперяхти, включително 40 напълно нови - пуснати на вода тази година. Сред тях бе и 115-метровият плавателен съд AHPO - най-големият, излаган някога на яхтеното изложение в Монако.

 

Общата стойност на всички яхти, които бяха показани на тазгодишното издание на събитието, се оценява на почти 4 млрд. долара.