Силна пясъчна буря е „приспала“ марсохода Opportunity на Червената планета и е прекъснала връзката му със Земята, съобщават от космическата агенция НАСА. Бурята е обхванала четвърт от планетата и апаратът е престанал да отговаря.

Специалистите на НАСА предполагат, че Opportunity е приел максимално компактна форма, за да намали риска от повреждане. Освен това апаратът вероятно е преминал в режим на минимално потребление, когато е разбрал, че изработваната електроенергия от слънчевите батерии не е достатъчна за по-нататъшната му работа.

Марсоходът ще остане в това състояние, докато се проясни небето над Марс и постъпващата енергия от слънчевите батерии стане достатъчна за пълноценно функциониране на апарата и поддържане на връзка със Земята, пише technews.bg .

Ако обаче бурята продължи дълго време, има риск Opportunity да бъде загубен завинаги, тъй като апаратът и в момента изразходва енергия, за да поддържа необходимата работна температура.

Opportunity вече многократно превиши планирания експлоатационен срок. Апаратът пристигна на Марс през 2004 г., проектиран да работи само три месеца. През миналата година марсоходът също попадна в пясъчна буря, но успя да възобнови работата си.