Въпреки сериозния натиск на групи за защита правата на човека, както и на политици, Google отказа да премахне приложението на правителството на Саудитска Арабия, което дава възможност на мъжете да следят жените си, съобщава сайтът за технологии и наука "Гизмодо", цитиран от БГНЕС.

Решението да не се премахне приложението следва писмо, което бе изпратено на 21 февруари. Десетки членове на конгреса се подписаха и призоваха изпълнителните директори на Apple и Google въпросното приложение от своите магазини.

В писмото на депутатите се признава, че приложението предлага и някои "рутинни функции" като подаване на заявка за преиздаване на изтичащи документи, например паспорти и регистрационни номера на клона.

Но в него се обръща специално внимание на "тревогата на представителите относно характеристиките на приложението, които пречат на свободното движение на саудитски жени и работници мигранти".

"Изобретателността на американските технологични компании не трябва да се извращава, за да се нарушават човешките права на саудитските жени. Иновациите от двадесет и първи век не трябва да продължават тиранията от шестнадесети век. Поддържането на това приложение във вашите бази позволява на компаниите и американските ви служители да бъдат съучастници в потискането на жените от Саудитска Арабия и работниците мигранти", пише в писмото.