Туристи се стичат във Флорида с надеждата да станат свидетели на невиждан досега спектакъл: изстрелването на новата ракета на НАСА до Луната, което се очаква да привлече до 400 000 души, предаде Франс прес, като цитира местните власти.

Стартът на Ес Ел Ес (SLS) за мисията "Артемис 1" (Артемида 1) обещава да бъде грандиозен, тъй като това е най-мощната ракета, създавана някога от американската космическа агенция.

Космическият център "Кенеди" във Флорида, откъдето ще бъде изстрелването тази вечер, е затворен за обществеността, но зрителите ще могат да видят как тя се издига в небето и да чуят рева на двигателите от близките плажове.

В понеделник, 29 август, първият опит за старт на мегаракетата, беше отменен в последния момент заради технически проблеми. Тогава местните власти очакваха между 100 000 и 200 000 посетители.

Общият брой на туристите, които действително са пътували, все още не е потвърден, но може да се "удвои" този уикенд, казва пред Франс прес Дон Уокър, служител в окръг Бръвард.