6G мрежите идва през 2030 година, като смартфоните вече ще бъде ненужни. Тази прогноза направи генералният директор на Nokia по телекомуникационно оборудване Пекка Лундмарк, пише CNBC.

Топ мениджърът смята, че 6G мрежите ще бъдат въведени в експлоатация към 2030 г. Не назовава обаче страните, които ще се бъдат в авангарда в стремежа си към мрежите от шесто поколение. 

Пекка Лундмарк е на мнение, че тогава ще се появи цифров двойник на всичко и за целта ще са необходими огромни изчислителни мощности. 

Специалистът споменава и метавселената, за функционирането на която ще са необходими мрежи със скорост на преност на данните 100 и дори 1000 пъти по-бързи, отколкото сегашните. 

Друго интересно предсказание на Лундмарк е, че съвсем скоро хората ще започнат масово да работят със смарт очила и други умни устройства, които ще им позволяват по-лесно и бързо да се свързват с интернет и да взаимодействат помежду си.  

Шефът на Nokia смята, че смартфонът ще престане да бъде най-разпространеният интерфейс. Той прогнозира, че ще се появят нови решения, част от които ще бъдат вградени в тялото. 

Топ мениджърът не уточнява за какви устройства става дума и как те ще бъдат поставяни в тялото. Вероятно говори за чипове и електронни импланти.