Следващото поколение на USB портовете обещава много големи и амбициозни промени. Организацията USB Promoter Group, съобщава пред The Verge, че новата технология ще предложи двойно по-високи скорости от възможните в момента.

Имената на USB обаче остават малко объркани. В момента най-актуалната версия е USB 4. Тя осигурява до 40 Gbps скорост на пренос на данни през съвместим кабел.

Новата версия няма да се казва USB 5, а USB 4 version 2.0. Тя ще предлага скорост до 80Gbps и по-важното - тази скорост ще може да се използва и със старите кабели от първия USB 4.

Това е възможно, тъй като е преработена архитектурата на порта. Така вече съществуващите пасивни USB-C кабели, които имат рейтинг за скорост от 40Gbps, ще могат да се използват с високите скорости на USB 4 version 2.0, казват от USB Promoter Group.

От организацията USB Implementers Forum, която реално разработва техническите характеристики за стандарта, също казват, че старите 40Gbps кабели ще могат да се използват с двойно по-висока скорост. Стига, разбира се, устройствата да поддържат новата версия на USB.

Ползвателите на по-стари устройства също ще получат известни ползи. USB 3.2 също ще може да увеличи скоростта си до над 20Gbps при някои условия. Ще има и подобрения за DisplayPort и PCIе технологиите.

Ще е нужно търпение преди USB 4 version 2.0 да достигне потребителите. В момента технологията е в начална фаза на разработка, като тепърва предстои окончателното уточняване на спецификациите. След това тя трябва да достигне производителите, които да я внедрят в бъдещите си устройства. В зависимост от потенциалните трудности, процесът може да отнеме около година или повече.