Нидерландски съд, който разглежда колективен съдебен иск, постанови днес, че европейският клон на "Мета" "Фейсбук Ирландия" между 2010 г. и 2020 г. е използвал неправомерно лични данни на нидерландски граждани и е престъпил закона, предаде Ройтерс.

"Лична информация е била обработена с рекламна цел, когато в този случай това не е позволено", мотивира се съдът. "Личната информация е била предоставена на трети страни без потребителите на "Фейсбук" да бъдат информирани и без да има законово основание това да бъде направено", пише още в мотивите.

Решението беше постановено срещу "Фейсбук Ирландия", защото клонът е част от компанията, надзираваща обработката на данните на нидерландски потребители.

Говорител на "Мета" каза, че някои части от решението "удовлетворяват" компанията, но тя ще обжалва някои други части, като също така посочи, че някои от исковете са от преди повече от десет години. "Знаем, че поверителността е важна за нашите нидерландски потребители и искаме те да могат да контролират как се използват техните данни", добави говорителят, цитиран от БТА.

Ищецът, "Дейта прайвъси стихтинг" (Data Privacy Stichting), е юридическо лице, учредено през 2020 г. като партньорство между група адвокатски кантори и нидерландската асоциация на потребителите. Целта му е да се опита да спечели обезщетения по съдебен ред, посочва Ройтерс. Нидерландското дело все още не се е придвижило до фаза, в която може да се изискват обезщетения.