Американската космическа агенция ще се опита отново през следващите часове да изстреля най-мощната си ракета досега, съобщи Би Би Си.

Първият опит за начало на мисията до Луната “Артемис I” беше осуетен от комбинация от технически и метеорологични проблеми.

Понастоящем изстрелването е насрочено за 14:17 ч. (18:17 ч. по Гринуич) днес, като при необходимост може да се стигне до двучасово закъснение.

98-метровата ракетна Система за космическо изстрелване на стойност 19 млрд. долара, която включва шестместната капсула “Орион” за изследване на дълбокия Космос, ще потегли от същия стартов комплекс “Кейп Канаверал”, който организира лунните мисии на “Аполо” преди 50 години.

Основната цел на мисията е да бъде тестван топлинният щит на капсулата Първоначално е предвидено ракетата да обиколи Луната, като на 2 места ще се доближи много до нейната повърхност. При завръщането и навлизането в земната атмосфера въпросният топлинен щит ще трябва да издържи скорост от 40 хил. км/ч и температура от 2800 градуса по Целзий.

Експериментите, които се предвиждат по време на изпълнението на “Артемис I”, са многобройни: изследването на астероид, въздействието на радиацията върху живите организми, търсенето на вода на Луната. Голям брой бордови камери ще позволят да се проследи цялото пътуване в различните му аспекти - например състоянието на “пътниците” в капсулата, но и на заобикалящата ги среда и издръжливостта на изпратената ракета. Камерите в края на слънчевите панели ще правят селфита на космическия кораб с Луната, а Земята ще се вижда отзад.