НАСА отмени полета на мисията "Артемис 1", който трябваше да бъде днес след 17:30 часа българско време. Причината е проблем с един от двигателите. Следващите възможни дати за изстрелване са 2 и 5 септември.

Целта на мисията е да изпрати отново хора на Луната. В историческия проект има сериозно българско участие. Камерите върху ракетата са създадени от българина Петко Динев и произведени с българско участие. Динев даде специално интервю за БНТ от стартовата площадка , докато се правеха тестове.

40 минути преди планирания старт, НАСА спря часовника за обратно броене. Причината е засечен проблем в един от основните двигатели. Гигантската ракета SLS ще почака още най-малко четири дни, преди отново да бъде готова за полет. Но амбициите, свързани с нея, са все така мащабни.

"Артемис" наследява "Аполо" и целта ѝ е да изпрати първата жена и първия чернокож астронавт на земния спътник. Полетът "Артемис 1" цели да извърши изпитания на всички стъпки без хора, преди реално да бъдат изпратени астронавти по същия път. В космическия център "Кенеди" във Флорида беше и един българин.

"Аз съм на най-близкото възможно разстояние, където може да бъде допуснат човек - това е на 4 км от ракетата и в момента гледам как пълнят горивото. Току-що приключиха пълненето на течния водород в големия резервоар, след малко ще приключат с кислорода", разказва Петко Динев.

Той е конструктор на 14 камери, с които светът ще види полета от гледна точка на ракетата.

"Камерите са монтирани по тялото на ракетата и те ще следят за отделянето на степените и отделянето на двата странични двигателя, т.нар. "бустъри", така че всички снимки, които ще се виждат от гледна точка на ракетата, ще бъдат направени с нашите камери. И те имат доста сериозна отговорност, защото ако регистрират нещо, което не е наред, при следващите полети това трябва да бъде оправено", разказва Динев.

В изработването на камерите са участвали 32-ма българи - 22 у нас и 10 - във Флорида.

"Камерите са конструирани от мен, аз съм главният конструктор. Механиката и корпусите са направени в България, платките, от които са направени камерите, са наситени в България, платките са конструирани от българин и са сглобени в нашия офис във Флорида, където също работят българи в производството. Така че можем да кажем, че тук има изцяло българско участие", обясни Динев.

Петко Динев чака този ден от седем години.

"С този проект започнахме 2015 година да се занимаваме. 2017 година приключиха тестовете и камерите бяха приготвени. В Космоса всичко отнема време, защото трябва да бъде проверено многократно. Имаме само един шанс и трябва да сме сигурни, че когато ракетата бъде изстреляна всичко ще бъде наред и целта ще бъде изпълнена."

Мисията ще продължи 42 дни. Ракетата ще изведе спускаемия апарат "Орион", който няма да стъпва на Луната, а само ще се завърти около нея, ще проучи сиуацията и ще се върне на заметя с приводняване в Тихия океан.