Учени от НАСА разпечатаха извънземна капсула на времето 50 години след като астронавтите събраха проба от скали и прах от Луната и я запечатаха, преди да се върнат на Земята.

Скъпоценната проба от Аполо 17 е една от последните "девствени" останали части от Луната. Учените от НАСА разбиха печата в бавен процес, извършен на 21 и 22 март. Този ход дойде в навечерието на първото изстрелване на НАСА без екипаж по програмата Artemis за връщане на хората на Луната; Artemis 1 се планира да стартира не по-рано от май.

Преди големия момент заместник-кураторът на пробите на Аполо Джулиан Грос направи тест на трудния процес с макетни скали в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, където се намира лунната проба. Това остави Грос с възпалени ръце и рамене, в взискателен процес, който тя оприличи на сглобяване на мебели. Но тя каза в изявление, че тренировката си заслужава болката.

„Ние сме първите хора, които наистина видяха тази почва за първи път“, каза Грос. "Това е просто най-готиното нещо на света - като дете в магазина за бонбони, нали?"

Пробата се съхранява в специална тръба, запечатана във вакуума на Луната през 1972 г., което изисква Грос да използва специализирани инструменти и добро чувство за организация, за да следи всички парчета.

„Направихме това стъпка по стъпка, опитвайки се да не загубим всички малки парчета и винтове“, казва тя, предаде hicomm.

Но най-накрая пробата, която астронавтите Юджийн Чернан и Харисън Шмит (също геолог) събраха в долината Таурус-Литтроу в Mare Serenitatis, беше отворена за анализ. Учените се надяват, че тази проба ще помогне при подготовката на лунната програма Artemis, която планира да изпрати астронавти на Луната по-късно през десетилетието.

Проба 73001 от ядрото на Аполо 17 беше държана настрана като част от програмата на агенцията за анализ на проби от следващо поколение Аполо. През 70-те години НАСА призна, че технологиите на бъдещето ще могат да разкрият нова информация за нашия лунен съсед, така че агенцията запази част от скалите за анализиране от бъдещите учени.

Една голяма нова страница за науката отпреди близо две поколения беше окончателното потвърждение на водата на повърхността на Луната през 2008 г., използвайки наблюдения, събрани от инструмент на НАСА на борда на индийския космически кораб Chandrayaan-1. Мисиите на Artemis се фокусират върху южния полюс на Луната, където изглежда, че подземният воден лед е особено много; бъдещите изследователи се надяват да го използват за задоволяване на нуждите от вода и кислород на Луната.