Тестов полет на най-голямата и мощна ракета, създавана някога, се очаква да започне до няколко часа. Ракетата "Старшип" е разработена от компанията на Илон Мъск "Спейс Екс". Тя трябва да излети от космическата база Старбейс в Бока Чика в Южен Тексас.

Изстрелването й се очаква между 8 и 9:30 ч. сутринта (местно време), което е между 16 и 17:30 ч. българско време.

120-метровата ракета, разработвана от компанията на Илон Мъск в продължение на години, е най-голямата и най-мощна в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс. "Спейс Екс" получи разрешение за полета от американския регулатор.

Очаква се "Старшип" да предизвика революция в пътуванията в космоса - транспортната система трябва да има ресурси да закара в бъдеще 100 души на Марс.

 

Резултатите от тестовото изстрелване са несигурни, но компанията обяви, че успехът ще се измерва от това "колко сме научили от теста".

Илон Мъск призова да няма свръхголеми очаквания към тестовия полет днес. Често първите изпитанията на ракети завършват с провал. "Това е първото изстрелване на много сложна, гигантска ракета, така че може да не се получи. Ще бъдем много внимателни и ако видим нещо тревожно, ще отложим изстрелването", каза Мъск.

Ако всичко мине по проекта, "Старшип" трябва да излети над Мексиканския залив, след това двете части да се разделят и ракетата "Старшип" да лети на 100 км над Земята. За този тестов полет бустърът "Супер Хеви" трябва да се върне вертикално до залива и да потъне във водите му. А "Старшип" трябва 90 минути след излитането да се приводни в Тихия океан, близо до Хавайските острови.

 

Какво представлява "Старшип"

Системата е проектирана да бъде напълно и бързо многократно използвана, пояснява Би Би Си. Важните елементи да не изгарят и да не се изгубват в морето след полет, както става с други системи за полет в космоса, а да се връщат на земята.