Млад пловдивчанин се свърза с редакцията на TrafficNews.bg, за да сигнализира, че в социалните мрежи е създаден фалшив негов профил. Става дума за акаунт, който младежът твърди, че не е създавал, а в същото време той имитира неговата самоличност - снимка и имена. 

По този повод наш репортер провери каква е методиката за ограничение на такива практики или какво можете да сторите, за да бъде изтрит вашият фалшив профил, ако станете жертва на дигитална кражба на идентичността. 

Специално за Instagram, ако някой е създал акаунт с вашите данни, първо трябва да докладвате профила. Това можете да направите като натиснете трите точки в горния десен ъгъл на акаунта, да натиснете "report", ако използвате англоезична версия и да последвате стъпките. 

Проблемът е, че колкото и детайлна информация да предоставите, от вас ще бъде изискано да представите и снимка от ваш документ за самоличност. ID-документът обикновено лична карта, шофьорска книжка или паспорт е изключително конфиденциална информация и разпращането ѝ никак не е желателно. Впрочем същият механизъм с личен документ се използва и от Facebook. Ако някой докладва профила ви и се стигне до там да удостоверявате вашето "притежание по право" върху него - резултатът е именно такъв. Проблемът е обаче, че и в двата случая вие може да нямате никаква вина в създаването на дублираща или фейк информация, а доказателствената тежест, спрямо юридическата терминология, е ваша отговорност.

Ако самите вие нямате акаунт в Instagram, но някой самозванец е създал такъв на ваше име и с вашите данни, то тогава социалната мрежа предоставя формуляр, в който да преминете през всички горепосочени процедури. Имайте предвид, че сигнал можете да подадете само лично, а ако лицето е непълнолетно - негов родител или настойник. 

Младежът от Пловдив, който твърди, че е потърпевш по повод дигитално посегателство над личността му, пък даде свои съвети как да постъпите, като той посочи, че е ефективно поне 8 човека да докладват профила като фалшив - т.е. "спам" или "неуместен" по отношение на Закона за личните данни. Това обаче противоречи на изискванията на социалната мрежа, която дебело подчертава, че за кражба на самоличност може да пледира само пострадалият. 

При всеки случай, това, което можете да направите, за да защитите личността си и никой самозванец да не пуска съдържание под претекст, че то произтича от вас, тъй като обичайно това е крайната цел на такива профили, то вие трябва максимално да защитите своите действителни профили в социалните мрежи. Можете да въведете настройки, чрез които информацията за вас и снимките ви да бъдат достъпни само до хора, които сте приели за "приятели" в дигиталното пространство. Дори с тези настройки обаче, профилната ви снимка обикновено е публично достояние, което препраща към единствената общовалидна максима - селектирайте разумно всичко, което споделяте за себе си онлайн и офлайн, защото всичко казано, написано и публикувано от вас ще бъде използвано срещу вас, и то не само в съда.