Пасажерите вече няма да бъдат принуждавани да поставят телефона си в т.нар. „самолетен режим“. Все още не е ясно как точно ще бъде приложено решението, но когато това стане факт, хората ще могат да използват всички функции на телефона си по време на полет – разговори, както и приложения с данни, например поточна музика и видео.

 

Планът на ЕК ще „позволи иновативни услуги за хората“ и ще помогне на европейските компании да растат, заяви Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар. „Небето вече не е граница, когато става дума за възможности, предлагани от свръхбърза свързаност с голям капацитет“.

Краят на самолетния режим е голяма новина, защото винаги досега се е смятало, че комуникациите на мобилните телефони могат да повлияят на работата на автоматизираното оборудване на борда на самолетите. Имаше опасения, че телефоните могат да смутят работата на автоматичните системи за управление на полетите, както и на уредите за измерване на надморската височина.

Според европейски специалисти, вече има достатъчно данни по тези въпроси и те сочат, че рискът е нищожно малък.

Друга е ситуацията в САЩ, където конфликтът между самолетните комуникации и мобилните мрежи е много по-голям, според авио-властите. Поради тази причина все още не е разрешено пускането на 5G мрежи в близост до летищата.