Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС постигнаха късно снощи споразумение за ново законодателство, което да регулира дейността на технологичните гиганти като "Гугъл" (Google), "Амазон" (Amazon) и "Фейсбук" (Facebook), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Законодателството обхваща платформи като интернет търсачки или социални мрежи с поне 45 милиона активни месечни потребители и пазарна капитализация от 75 млрд. евро (83 млрд. долара) и 7,5 млрд. евро годишен оборот.

Сред разпоредбите му е включена забрана големите технологични компании да предоставят преференциален режим на собствените си продукти и услуги пред тези на конкурентите.

Потребителите трябва да имат по-голяма възможност да изтриват предварително инсталирани приложения, както и да могат да използват дигитални услуги, без да трябва да приемат данните им да бъдат споделяни между големите технологични компании и други дружества.

Сделката бележи "началото на нова ера за регулацията на технологичния сектор в целия свят", заяви евродепутатът Андреас Шваб, представител на Европарламента в преговорите.

"Законодателният акт за цифровите пазари" (DMA) слага край на все по-засилващата се доминация на големите технологични компании, посочи той в разпространеното комюнике.

Новото законодателство насочва вниманието си основно към рисковете от изкривяване на пазара и се концентрира върху големите цифрови играчи, за да предотврати опасността те да злоупотребяват в доминиращата си пазарна позиция.

Това е първият голям опит за регулиране на дигиталните услуги в ЕС от 20 години.

Сега предстои ЕП и страните членки да приемат законодателството, преди то да влезе в сила.