Преди две седмици японският космически апарат "Хаябуса-2" извърши малък подвиг. Той успешно достигна до реещ се в космоса астероид, кацна на него и изстреля в повърхността му куршум. Така от повърхността на космическото тяло се вдигна облак от прах и малки камъни, които "Хаябуса – 2" събра с цел изследвания.

Следващата задача пред космическия апарат е да се върне обратно на Земята без повреди, за да могат учените да изследват природата на събраните породи.

Моментът на изстрела бе запечатан от бордовите камери на "Хаябуса – 2" и Космическата агенция на Япония – JAXA ги публикува:

Въпреки, че продължителността на видеото е около 2 минути, целият процес е отнел около 5 и е бил управляван напълно от бордовия компютър. Причината е била в това, че орбитата на астероида Рюго се намира прекалено далеч, което е попречило на учените да управляват този деликатен процес в реално време.

Сега, когато първите проби вече са получени, ще последва втория мисия. След няколко месеца "Хаябуса – 2" ще повтори процедурата по кацането, но този път ще предизвика малък взрив на повърхността на астероида. Целта е да се вземат проби от подповърхностния слой на космическото тяло.

Превод и редакция: Trafficnews.bg