Космически кораб, който ще пази Земята от астероиди разработват NASA и Националната администрация за ядрена безопасност на САЩ.  Новият проект, който изглежда все едно изваден от страниците на научнофантастичен екшън, е наречен HAMMER или Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Energy Response, и ще бъде потенциално ядрен боен заряд. Идеята е, че подобен кораб може да използва най-мощното оръжие, познато на човечеството, за да се справи с някой огромен астероид, застрашаваш планетата ни, пише hicomm.bg.

Ако астероидът е прекалено голям на дневен ред излиза именно ядрената опция. Използвайки бойната глава, учените ще могат да променят бързо скоростта на небесното тяло. Съществуването на такъв проект не означава, че непременно ще видим ядрения космически кораб. Въпреки че примерна разбивка на разходите не е представена, подобно начинание без съмнение ще бъде изключително скъпо.

Това ще е потенциалното решение на опасност, произлизаща от прелитането на астероида Бену, който е бил откъснат от гравитационното привличане към Сатурн и се приближава към Земята. Някои считат, че астероидът дори може да се сблъска със Земята и да предизвика гигантски катаклизъм. Шансът за това е едно на 2700 като може да се случи след около 150 години. Хората, които ще живеят на Земята през 2135 г. ще знаят по-добре дали Бену представлява заплаха за планетата.