Колкото и невероятно би било да видим еднорог в живота, толкова и голяма рядкост е едва проходил бизнес да бъде оценен на колосалната сума от 1 милиард долара. Във финансовия свят това се случи, а сензационната новина беше произведена от българи.

„Разработваме финансовата система на бъдещето" и „Правим революция в начина, по който компаниите управляват финансите си“, казват основателите на стартъпа.

Компанията е снована през 2018 година от двама бивши служители на „Телерик“ – Христо Борисов и Бойко Караджов, към които се присъединява и Константин Дженгозов. Компанията е една от най-бързо развиващите се финтех компании в Европа с оценка от 1 млрд. лева, разказва БТВ.

През ноември компанията обяви, че са привлекли 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Привлеченото финансиране е рекордно - второ по размер за региона. Преди дни получиха инвестиция от допълнителни 100 милиона долара. Това оцени компанията на стойност един милиард долара и официално ги превърна в първия български еднорог.

Впечатляващо е късото време от няколко месеца, през което стойността на стартъпа бе удвоена.

Компанията има офиси в Лондон, Берлин, Барселона, София, като продуктовият и инженерен екип са базирани изцяло в България. Предстои отварянето на офиси в Амстердам, Париж и Ню Йорк, откриване на повече от 200 работни места в Европа, над 100 ще са в София. В момента обслужват клиенти от 30 държави.

В екипа им е финтех съветникът на „Гугъл“ и старши съветник една от най-големите банки в Англия – „Барклейс“.

„Причината това да се смята, че е еднорог е, че се случва изключително рядко. Мога да кажа, че се радвам, че сме първият български еднорог в България като нашата в началото на месеца беше оценена на над 1 милиард долара“, казва изпълнителният директор на компанията Христо Борисов.

„Моето детство беше основно в столичния квартал „Дружба“. Като беше доста свободно, така бих го нарекъл. Моите родители са разведени доста от рано и аз основно израснах с майка ми, така че за мене детството беше голяма свобода. Имах почти никакви ограничения и може би това беше една от причините аз да се опитам да съм изключително много фокусиран в нещата, които правя, тъй като когато имаш свобода, може да се разпилееш много бързо и ако не си намериш целите бързо, нещата могат да не свършат много добре“, казва Борисов.

„Честно казано, не ми е минавало и през ума да се откажа. Въпреки минахме през доста трудни неща и бяхме тъкан, а именно емоционално влакче през доста голяма част от периода, в който разработваме компанията. За мен винаги е било чест да бъда с всички хора, които са се включили в компанията и са имали доверие, че почваме да стартираме нещо. Рисково е. Доста от  служители си намалиха заплатите 6-7 пъти от парите, които взимаха, за да започнат да работят за тази идея“, сподели Борисов.

„Получавали сме много откази 62 пъти ни отказаха 43 фонда, казваха ни, че не може да направим тази компания, но ние успяхме“, казва предприемачът.