СЗО подготвя нов доклад за въздействието на нейонизиращата радиация върху човешкото здраве. Част от нейните източници са мобилните телефони, клетъчните кули, Wi-Fi и Bluetooth. Учените обаче се опасяват, че много данни за щетите от този тип радиовълни ще бъдат игнорирани, съобщава РИА Новости.

"Въпреки огромното количество доказателства за опасността от нейонизиращото електромагнитно лъчение, което не причинява забележимо затопляне на тъканите, Световната здравна организация и правителствените агенции в много страни не предприемат стъпки, за да предупреждават обществеността за това, не създават мерки, които да защитават адекватно здравето на хората", заявява научен доклад, публикуван този месец в журнала Environmental Pollution.

Сред авторите на статията са учените от Института по обща физика на Руската академия на науките, изследователи от няколко института в Италия, САЩ, Австралия и Белгия, както и лекари от Университетската болница Йоребру в Швеция и от Отдела по онкология към Центъра за биомедицински изследвания в Словакия.

Последният доклад на СЗО относно въздействието на мобилните телефони върху здравето беше публикуван през 2014 г. Оттогава се натрупаха много нови данни и учените са загрижени, че тази информация може да бъде игнорирана. СЗО черпи информация за вредите на телефоните от докладите, изготвени от Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP) - неправителствена организация, чиито членове са свързани с големите компании, произвеждащи смартфони и друг вид техника.

"Защо други научни групи и здравни специалисти са изключени, е неясно. Освен това мнозинството от членовете на ICNIRP не провеждат научна дейност", изненадани са авторите на доклада. Много от данните за вредите на лъченията на рутерите и мобилните телефони ще бъдат пренебрегнати, смятат учените.

За да предават и получават сигнал, мобилните устройства използват микровълнови радиовълни с честота от един до два гигахерца. За разлика от гама лъчите или от рентгеновото лъчение, микровълните не увреждат директно ДНК. При ниска интензивност те дори не загряват тъканите или ги нагряват съвсем слабо. Микровълновите радиовълни обаче оказват влияние върху клетките и този ефект е известен от края на 80-те години, когато мобилните комуникации навлизат в масова употреба, пишат изследователите.

През 2002 г. Международната агенция за изследване на рака включва микровълнова радиация в група 2Б като "евентуално канцерогенна за хората". Причината за това са данни за повишения риск от рак на мозъка при продължителна употреба на мобилни телефони. Учените сега предлагат да се затегне формулировката и този вид радиация да влезе в група 2А (вероятна) или дори 1 (известна), тъй като много експерименти, проведени върху животни и клетъчни култури, потвърждаващи връзката на излъчванията от мобилни телефони с рака.

Микровълните могат да усилят клетъчния растеж, да променят активността на ензимите и пропускливостта на клетъчната мембрана, което пък да повлияе на метода на сгъване на протеините. Проучванията показват, че облъчването засяга проявяването на определени гени (например тези, отговорни за протеините на топлинния шок), които могат да попречат на когнитивните способности и пространствената памет. Информация за това е получена при експерименти с гризачи.

При излагане на радиация от мобилни телефони и рутери мъжките мишки показват влошаване на качеството на семенната течност, има доказателства за отрицателен ефект върху плодовитостта на женските индивиди, както и за възникването на безплодие.

Някои проучвания отбелязват възможна връзка между микровълните и болестта на Алцхаймер, психическите разстройства и промените в кръвното налягане, имунната система и щитовидната жлеза. Някои хора са твърде чувствителни към електромагнитно излъчване, дори и много ниско, от електропроводи. Тези, които живеят в близост до клетъчни кули, базови станции, често се оплакват от световъртеж, главоболие, обрив, алергии.

Най-голяма е опасността за децата, тъй като младият организъм е особено чувствителен към различни негативни фактори. Например, във Франция Wi-Fi е забранен в детските градини. В началните училища пък е разпоредено рутерите да се изключват, когато не се ползват.

Натрупаните данни за вредите на микровълновото лъчение идват предимно от лаборатории, в които условията не отговарят точна на естествените. Тестването с контролна група, чиито членове не използват мобилни телефони или не са били излагани на Wi-Fi сигнал е нереалистично в наши дни, тъй като на практика такива хора няма. В допълнение, механизмът на действие на микровълните с ниска интензивност върху клетките е неясен. Всичко това не позволява вредите за човешкото здраве да се признаят по недвусмислен начин.

При избора на джаджи, експертите препоръчват фокусиране върху специфичния коефициент на поглъщане - SAR, който показва колко радиационна енергия се абсорбира от тъканите. Освен това потребителите не трябва да стоят постоянно с телефон до своето тяло и е препоръчително да изключват рутера, когато спят. Учените се надяват правителствата да предприемат действия относно вредата от мобилните телефони и безжичния интернет.