Как да увеличим производителността на компютъра си

Какво оказва влияние върху производителността на компютърната техника?

16.03.2023 23:30 1368 0
Как да увеличим производителността на компютъра си

Работната бързина на компютъра е от важно значение. От това зависи колко бързо ще реагира системата при стартиране на дадено приложение или при извършване на дадена операция. Ето защо в статията ще намерите някои съвети за повишаване на производителността, ако забелязвате чувствително забавяне.

Какво оказва влияние върху производителността на компютърната техника?

Ако компютърът ви като нов е бил значително по-бързо и с времето скоростта му чувствително се е забавила, има няколко причини за това. Наличието на злонамерен софтуер е доста често срещан проблем. Това могат да са вируси, троянски коне, спайуер и т.н. Работата им във фонов режим отнема голяма част от ресурсите на хардуера.

Фрагментирането на файловете настъпва с времето, дори при съвременната компютърна техника. Когато триете едни файлове и записвате други, системата ги разкъсва на части, за да използва пълноценно дисковото пространство. Когато използвате програмите, четящата глава на HDD събира отделните фрагменти на файла, за да стартира приложението и това отнема време.

Наличието на множество стартиращи се със зареждането на операционната система (OS) програми във фонов режим може чувствително да забави компютърната техника. Тяхната постоянна функционалност заема част от оперативната памет и за основните програми остава малка част, което забавя целия компютър.

Ако след месеци или години на употреба на компютърната техника забелязвате чувствително забавяне в работата, ето кои лесни стъпки ще ви помогнат:

  • инсталиране на програма за изтриване на временните файлове и коригиране на грешките в регистъра – с времето се натрупват малки по размер, но множество файлове, които забавят системата. Специалният софтуер ще изтрие всичко необходимо и ще коригира настъпилите в регистъра грешки;

  • оптимизация на Windows 10 или 11 – тази OS използва различни визуални анимации, които забавят скоростта на работата. От настройките изключете тези ефекти, премахнете ненужните стартиращи се с OS програми;

  • дефрагментирайте HDD с вградения инструмент в Windows или с външен софтуер – при силна фрагментация и по-слаб процесор, може да отнеме и няколко часа;

  • обновяването на драйверите на видеокартата с новата версия от сайта на производителя ще повиши леко производителността.

Ако компютърната техника ви е чувствително остаряла или нуждата от използване на няколко приложения едновременно се е увеличила, ъпгрейдването на оперативната памет (RAM) е от ключово значение. Ако тя е 4 GB, надградете я поне до 8 GB DDR4 или по-нова, ако се поддържа от дънната платка.

 
Изпрати новина