Често ли ви се случва да ви представят автомобилни части за оригинални, а те да се окажат реплики? От онлайн магазин за авточасти ТопКар ще ни споделят ценна информация за лесното и бързо разпознаване на качествените от некачествените автокомпоненти.

Каква е разликата между оригиналните и неоригинални авточасти?

Автопроизводителите обичайно не разполагат със собствени производствени мощности за създаване на отделните компоненти за сглобяването на определен модел автомобил. Затова работят с отделни компании партньори, притежаващи нужните ресурси. Със сглобяването на автомобила и пускането му на пазара, производителят предлага и определена партида резервни части за тази кола, но с брандирана опаковка на самата компания. Те се наричат оригинални.

Партньорът на автопроизводителя на по-късен етап пуска втора партида резервни части за същата кола на пазара, но на опаковката вече стои неговата марка. Това са неоригиналните авточасти, но с идентично на оригиналите качество. Разликата в цените е осезаема и по-евтините решения са неоригиналните.

Кои авточасти са нискокачествени и как да ги различаваме в магазина?

Нискокачествените копия на оригиналите са изработени от неизвестни фирми, които са пресъздали копие на оригинала, но изработено от нискокачествени материали. Изключително евтини са, но в много отношения не осигуряват точните технически характеристики и често не пасват при монтажа. Бързо се чупят и износват, което налага честата им покупка и смяна. В дългосрочен план подобни компоненти не са рентабилен избор.

За щастие, възможно е да ги разпознаваме още в магазина. Опаковката им е изработена от мек и тънък картон, който лесно се мачка и деформира. Оригиналните са с твърди кутии и са изработени фабрично от дебел картон. Както споменахме, фалшификатите са произведени от безименни компании и върху опаковката липсва какъвто и да е бранд или такъв, който никой никога не е чувал. Оригиналите обичайно се предлагат с гаранция и сертификат за качество. Значително по-скъпи са, но и по-дълготрайни, което оправдава вложените пари.

Кои магазини предлагат качествени авточасти?

Магазините за оригинални части за коли лесно се разпознават:

  • имат огромен и разнообразен каталог от различни маркови продукти;
  • съществуват от дълги години на пазара;
  • имат лоялни, редовно пазаруващи от тях клиенти;
  • голям процент от потребителските мнения в интернет за тях са положителни;
  • наложен бранд в бранша са и предлагат експертно клиентско обслужване;
  • дават гаранция на продуктите си и имат онлайн магазин.