Интернет-измамниците започнаха да маскират адресите на своите сайтове под връзки в популярната картографска услуга Google Maps. Един от потребителите е установил това явление преди няколко дни. Измамниците изпращат на своите жертви съобщение на електронната поща с връзка уж на Google Maps.

Знаейки, че услугата е напълно сигурна, хората се подвеждат и натискат върху нея, но попадат в съвсем друг сайт. Според експертите в областта на кибер сигурността, нападателите използват отворената възможност за пренасочване чрез услугата goo.gl и съкращаването на дългите URL-адреси, прикривайки под тях връзките на Google Maps.

Към момента са известни само случаи на разпространение по този начин на реклама сред потребителите. Въпреки това обаче, експертите не изключват, че в бъдеще хакерите по този начин ще могат да изпратят хората и на злонамерени ресурси. По-рано стана известно, че YouTube е започнал да показва порно. На видеохостинга е забелязана реклама на порно-сайта BongaCams, която се показва в началото на клипа. До момента, до който администрацията го отстрани, той беше разгледан 300 хиляди пъти.