Изкуственият интелект има потенциал за всевъзможни приложения, а едно от тях се оказва и създаването на фалшиви пръстови отпечатъци. Това е напълно възможно, уверяват учени от Нюйоркския университет, които са разработили нов начин за заблуда на биометричните скенери.

Принципно, скенерите за пръстов отпечатък работят с непълни отпечатъци, тъй като всеки път потребителят поставя пръста си по различен начин и никога с цялата повърхност. В същото време всички отпечатъци имат типови, повтарящи се елементи.

Чрез дълбоко обучение на невронни мрежи на базата на данните от частичните отпечатъци, са създадени синтезирани отпечатъци, които могат да бъдат представени като своеобразни мастер-ключове по отношение на обикновените ключове, но в биометричното пространство. Те са наречени от изследователите DeepMasterPrints, предаде technews.bg.

Разбира се, фалшивият отпечатък не дава гаранция за заблуда на скенера, но при системите за контрол на достъпа с вероятност за грешка от 0,001 – т.е. едно погрешно сработване на хиляда, фалшивият отпечатък може да замени 23% от всички отпечатъци, съхранявани в базата. А при системи с вероятност за грешка 1 към 100, технологията DeepMasterPrints имитира 77% от реалните отпечатъци.

Синтезираните от изкуствен интелект отпечатъци са най-ефективни за проникване в системи, които съхраняват множество отпечатъци от пръсти, т.е. не при смартфоните – поне засега. Учените се надяват, че тяхното изследване ще подтикне компаниите да направят по-надеждни биометричните системи за сигурност на достъпа.