Годината е 2005-а. Алекс Тю, млад 20-годишен студент по бизнес, усеща как банковата му сметка и всички негови спестявания се свиват все повече. Затова впрегнал цялата си креативност и започнал да търси идеи, които да му донесат милиони долари.

И се ражда гениалната му идея, създава своя уебсайт - Million Dollar Homepage, където предлага една много простичка търговска стратегия. На страницата има един милион пиксела и всеки от тях се продава като рекламно пространство. Един пиксел струва 1 долар. Пикселите се предлагат в пакет от по 100. Веднъж закупено, пространството остава твое завинаги.

Ако продаде всички пиксели на интернет страницата си, Тю ще сбъдне мечтата си - ще има 1 милион долара в банковата си сметка и вече няма да се притеснява как ще свърже двата края на бедния си студентски живот.

Страницата е пусната на 26 август 2005 година. Тю инвестира 50 евро в регистрирането на домейна. И тогава всичко започва - рекламодатели започват да си купуват пиксели, където да позиционират своите продукти.

След малко повече от месец сайтът на Тю получава и огромен медиен интерес. От уста на уста търговски гиганти научават за златната възможност и така Тю натрупва 250 000 долара в банковата си сметка.

През януари 2006 година е продаден последният пиксел. Алекс Тю успява да постигне целта си - вече има един милион долара.

Повече от 10 години по-късно простичкият уебсайт все още е достъпен и продължава да трупа посещения всеки изминал ден.

Компании, сред които Yahoo!, The Times, туристическата услуга Cheapflights.com имат своето рекламно пространство в продължение на 15 години и то само с еднократно заплащане.

Интернет страницата на Тю се е превърнала и в нещо друго - своеобразен мини музей на ранната интернет епоха. 15 години са си като цяла геологическа ера, макар и да не изглеждат толкова много през нашите очи.

Само ако се замислим обаче, технологиите и мрежата се развиват с огромни темпове, а това оказва и своето влияние, защото една много голяма част от интернет тогава - днес е напълно невидима. 40% от линковете в Million Pixel Homepage не работят. Много други са с изцяло нови домейни и оригиналният им адрес води до напълно нови собственици, нови сайтове.

Затова и страницата на Тю е толкова ценна - защото е запечатала едно дигитално минало. Оказва се доста печеливш ход, който променя изцяло и начина, по който се възприема маркетингът онлайн. Пространството се превръща в ценен ресурс, който може да бъде използван и за трупането на пари.

Превод и редакция: TrafficNews