Кocмичecĸaтa ĸoмпaния ЅрасеХ, coбcтвeнocт нa aмepиĸaнcĸия пpeдпpиeмaч Илoн Mъcĸ, ce гoтви дa изпpaти пъpвия тypиcт нe пpocтo в Kocмoca, нo нa Лyнaтa. Oт pъĸoвoдcтвoтo ѝ пocoчвaт, чe вeчe ca пoдпиcaли дoгoвop c пъpвият ĸaндидaт дa oбиĸoли cпътниĸa нa Зeмятa, пише hicomm.bg .

В съобщението се посочва още, че досега на Луната са стъпвали само 24 човека и никой не е бил там от последната мисия на "Аполо" през 1972 г. Очаква се допълнителна информация и повече подробности да бъдат обявени в понеделник.

Мъск обяви още през 2017 г., че ще изпрати в космоса двама неназовани пътници, но по-късно призна, че изказването е било прибързано. Така самоличността на клиента ще бъде разкрита на 17 септември, обяви Space Exploration Technologies в публикация в Twitter. Мъск намекна националността на клиента, поставяйки флага на Япония в съобщение в Twitter в отговор на спекулациите, че основателят на компанията ще бъде първият пасажер.

SpaceX на Мъск и Virgin Galactic на Ричард Брансън са сред компаниите, които се опитват да популяризират космическите пътувания. През юли милиардерът Брансън заяви, че се надява да отлети с космическия си кораб в космоса до края на тази година. Този месец SpaceX успешно пусна сателит от Флорида, което е 16-ата мисия на компанията за 2018 г.