Корабът Starship ще намали разходите за доставка на товари в космоса десетки пъти спрямо досегашните нива – до 100 долара за килограм и дори по-малко, обеща шефът на SpaceX Илон Мъск.

В речта си на вчерашното представяне на Starship в Тексас Илон Мъск засегна икономиката на бъдещите космически полети. Според него, ако всичко върви по план, доставката на стоки в орбита ще струва несравнимо по-малко отколкото днес.

Мъск очаква, че в бъдеще основните компоненти за многократна употреба на междупланетния кораб – първата степен на Super Heavy и собственият модул на Starship ще революционизират астронавтиката.

По-специално, за да доставят товари в орбита, корабите ще могат да летят на всеки 6-8 часа, а ракетата Super Heavy ще доставя 150 тона товар на ниска орбита буквално на всеки час или 100 тона до полезна орбита. Това ще позволи рекордно намаляване на разходите за извеждане на товари от планетата.

Разходите могат да се сведат до само няколко милиона долара на полет – може би дори милион долара. “Това са безумно ниски числа по космическите стандарти”, каза основателят на SpaceX, цитиран от Space. С други думи, в бъдеще цената на изстрелването на товари в космоса може да бъде малко под 7 долара за кг.

В краткосрочен план обаче цифрите са много по-скромни. Според Мъск, през следващите две до три години цената за извеждане на Starship в орбита ще бъде по-малка от 10 млн. долара. Тоест, стойността на доставката ще падне до 100 долара или по-малко, което е много добре за пилотируемата и товарната космонавтика.

Според някои оценки, полетът на Falcon 9 струва около 55-65 милиона долара, а ракетата е в състояние да достави 15,6 тона полезен товар до ниска околоземна орбита. За сравнение, търговското изстрелване на руската ракета “Союз 2.1” с блока “Фрегат” се оценява на 48,5 милиона, а на ниска околоземна орбита могат да бъдат изведени не повече от 9,2 тона. В първия случай доставката на килограм товар струва повече от 3000 долара, а във втория – над 5000 долара, отбелязва Aroged.

Ако се намалят цените до нивото, обещано от Мъск, идеята за създаване на постоянна колония на Марс ще се окаже доста реалистична. Според предприемача, за изграждане на марсианската колония ще са необходими 1 милион тона товари. Именно такъв запас ще направи възможно създаването на самодостатъчна колония на Червената планета.

„Starship е способен да направи това. И мисля, че трябва да опитаме възможно най-бързо. Прозорецът на възможностите може да е отворен за дълго време и се надявам, че ще бъде, но може и да не остане отворен за дълго”, размишлява Мъск.

Източник: technews.bg