Да се прогнозира дали определени торент сайтове, портали за стрийминг или IPTV услуги ще съществуват и след пет години, е в най-добрия случай трудно. В най-лошия случай е почти невъзможно.

През последните 25 години нидерландската група BREIN се бори с всички видове пирати. BREIN не само е видяла как огромен брой от тях идват и си отиват, но може да поеме пряка отговорност за хиляди, които са свалени от мрежата.

Публикуваният тази седмица годишен доклад на BREIN за 2022 г. обхваща действия по правоприлагане, извършени от името на притежателите на права в повечето сектори, включително филми, телевизионни предавания, музика, игри и издателска дейност.

BREIN заявява, че през 2022 г. е приключила 458 разследвания, довели до премахването на 449 незаконни сайта/услуги от интернет. BREIN се въздържа от публично назоваване на своите цели, но тези цифри със сигурност не са необичайни. През 2021 г. BREIN съобщава за закриването на 349 платформи, нарушаващи авторски права, а през 2020 г. - на 466, предава Hicomm.

Макар че сайтовете, които се връщат с нов облик, може да играят известна роля за тези постоянно високи цифри, фактът, че пълноценните пиратски сайтове вече могат да бъдат разгърнати за минути, може да е по-значим фактор. Но независимо от обстоятелствата, BREIN има инструмент за всеки случай.

Нидерландия отдавна се свързва с големи пиратски платформи, но не непременно защото те се управляват или хостват там. Настойчивостта на BREIN на правния фронт означава, че някои от най-големите торент сайтове - The Pirate Bay, RARBG, 1337x, YTS, EZTV, LimeTorrents и KickassTorrents - сега са динамично блокирани от големите доставчици на интернет услуги съгласно условията на Споразумение за блокиране на уебсайтове.

В края на 2022 г. 196 проксита и огледални сайтове също са били блокирани чрез IP адрес и/или DNS. BREIN съобщава още, че през миналата година още 328 проксита са били "спрени" по други начини. До сравнително неотдавна горепосочените сайтове все още можеха да бъдат открити в резултатите от търсенето на Google, но BREIN помогна да се промени и това.

В сътрудничество с Google в края на 2021 г. домейните на Pirate Bay бяха деиндексирани от резултатите от търсенето. До края на 2022 г. Google деиндексира всичките седем торент сайта, споменати по-горе - 341 уникални домейна по данни на BREIN. За домейни и URL адреси, които не са обхванати от горното, BREIN изпраща уведомления за премахване директно на Google. През 2022 г. BREIN е премахнал 290 324 резултата от търсенето в Google.

В случай че потребителите успеят да заобиколят горепосочените правила, попадайки на блокиран сайт или на множество по-големи (и по-малки) платформи, BREIN разполага с редица възможности.

Една от тях е да попречи на способността на платформата да генерира приходи чрез реклама. През 2022 г. компанията заявява, че е "адресирал" 36 рекламодатели, извършващи дейност в пиратски сайтове, и е извършил 2 869 намеси срещу реклами, популяризиращи съдържание, нарушаващо авторски права.

Тъй като всички пиратски сайтове и услуги се нуждаят от хора, които да ги управляват, да доставят съдържание, а в някои случаи и да продават определен продукт, организацията се насочва и към ключови лица на тези позиции. Миналата година съобщи, че е прекратил дейността на 19 основни качващи, администриращи и др. Освен това организацията е спряла други 19 търговци на абонаменти за IPTV/VOD.