Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света Huawei Technologies Co. разработва собствена операционна система за мобилни устройства, която да замени Android, съобщава авторитетният китайски ежедневник South China Morning Post.

Целта на компанията била да се застрахова в случай, че Google отнеме лиценза ѝ заради обвиненията на американското правителство в шпионаж в полза на китайските власти.

Android заема доминираща позиция на всички пазари по света, включително и в Китай, където действат строги забрани за много чуждестранни услуги. За Huawei било важно да разполага с алтернативна операционна система "за черни дни" ако САЩ и Google наложат ограничения заради подозренията в непозволено събиране на данни за потребителите.

Според South China Morning Post китайците не бързали да разкриват подробности за новата ОС, тъй като проектът все още бил твърде далеч от възможностите и качеството на Android. От Huawei се тревожели също дали няма да се сблъскат с нежеланието на странични разработчици да създават приложения за алтернативна операционна система.